Sportage sa vyrába na Slovensku v závode Kia v Žiline

22.01.2008 Celý región

Pocit skutočného prepojenia: Vkĺznite za volant Sportage a uvoľnite sa. Okamžite sa budete cítiť dokonale spojený so strojom a s cestou pred vami.
Pretože v tejto kabíne je všetko tam, kde to očakávate. Žiadne tápanie pri hľadaní prepínačov, ovládačov a úložného priestoru. Padnú vám bez námahy do ruky, pretože naši inžinieri sú absolútni majstri v umení a vede ergonómie. Všetko dokonale a logicky usporiadané tak, aby bola každá činnosť dokonale intuitívna.

Krytý prístrojový panel má usporiadaný a moderný techno vzhľad, ktorý poskytuje všetky životne dôležité informácie o vozidle na jeden pohľad. Palubný počítač sleduje množstvo paliva, dĺžku jazdy a celkovú najazdenú vzdialenosť. Sedadlá vodiča a jeho spolujazdca ponúkajú nastavenie dopredu a dozadu a nakláňanie a výškovo nastaviteľné opierky hlavy. Sedadlo vodiča naviac ponúka dve možnosti výškového nastavenia. Posilňovač riadenia a výškovo nastaviteľný volant sú štandardom, ktorý zabezpečuje tú najpohodlnejšiu polohu pri riadení. A aby ste si mohli užívať pohodlie v tričku, Sportage prichádza s vysoko účinným systémom ovládania klímy. K dispozícii je plne automatizovaný systém ovládania teploty s funkciou „nastav a zabudni“.

Jedna veľkosť sedí všetkým
Sportage prekypuje znamenitými vymoženosťami ako sú napríklad predné a zadné prídavné elektrické zásuvky. Čo sa týka úložných možností, je ich množstvo. Vpredu je okrem dvojitého držiaka na nápoje a dvojradového priestoru pre prístroje v stredovej konzole uzamykateľná skrinka pred spolujazdcom. Pod sedadlom spolujazdca je vysúvacia zásuvka, zatiaľ čo nad hlavou je držiak na slnečné okuliare. Vzadu nájdete šikovný kufrík s náradím diskrétne ukrytý v podlahe nad rezervnou pneumatikou. Zadné dvere so zavesením hore majú vyklopiteľné okno, čo je veľmi pohodlný detail, ktorý oceníte, keď budete potrebovať vhodiť do kufra niečo malé.

Nie je to o tom, aké veľké to spravíte. Je to o tom, ako to spravíte veľké. Inteligentné využitie priestoru znamená rozdiel. A Sportage vyžaruje inteligentnými vlastnosťami svojho dizajnu počínajúc univerzálnymi sedadlami „Dive and Fold“ (zapadnú a zložia sa). Nielen, že ponúkajú bohatú oporu pre všetky anatomické body, ale je potrebných len pár rýchlych pohybov na to, aby sa zadné sedadlá stratili v podlahe. S delenými sklápateľnými zadnými sedadlami sa zmestia všetci a všetko. Sklápateľné predné sedadlo pojme tiež nadrozmerný náklad.

Sloboda výberu
Pohonné jednotky Kia sú také spoľahlivé a požiadavky na ich údržbu sú také minimálne, že budete sotva niekedy musieť pozrieť pod kapotu. Pre maximálny výkon tu je celohliníkový agregát 2,7 l V6, ktorý vychrlí impozantných 175 koní (129 kW) a vyvinie krútiaci moment 241 Nm. Z úsporných benzínových motorov je tu 16-ventilový dvojliter, ktorý ponúka 142 koní (104 kW) pri 6 000 otáčkach za minútu a maximálny krútiaci moment 184,0 Nm pri 4 500 otáčkach za minútu. Pre priaznivcov vznetových motorov tu je dvojliter common rail s priamym vstrekovaním (CRDi) s maximálnym krútiacim momentom s hodnotou 245,2 Nm pri 1 800 až 2500 otáčkach za minútu, pričom poskytuje výkon 112 koní (82,4 kW) pri 4 000 otáčkach za minútu.

Kia ponúka vyspelý systém stáleho pohonu všetkých štyroch kolies, ktorý automaticky rozdeľuje výkon medzi prednú a zadnú nápravu. Vo vodičom voliteľnom režime uzamknutia pohonu všetkých štyroch kolies (4WD Lock) je krútiaci moment rozdeľovaný v pomere 50:50 medzi prednú a zadnú nápravu pre bezpečné zdolanie blata, snehu alebo ľadu. Režim uzamknutia pohonu všetkých štyroch kolies sa začne automaticky vypínať pri rýchlosti nad 30 km/h a pri rýchlosti nad 40 km/h ide auto v automatickom režime pohonu všetkých štyroch kolies (4WD Auto) ako automobil s pohonom dvoch kolies na normálnych cestách a dlažbe. Každé z kolies je samostatne odpružené na koaxiálnych tvrdených oceľových závitoch a plynom naplnených tlmičoch, aby poskytovalo hodvábne hladký, takmer nehlučný prejazd po dlažbe.

Dodáva: HS plus s.r.o. , Pod Táborom 32, 080 01 Prešov, tel. /fax: 051/772 2841, mobil: 0905 660 820, e-mail: hsplus@po.psg.sk, www.hsplus.sk
 

Vyberte región